zondag 18 september 2011

amish: volk van eenvoud


al enige tijd lees ik verhalen over de amish.
verhalen die zich afspelen bij gezinnen van amish afkomst.
ik ben niet gelovig en doe er ook niks mee,repect voor die dat wel doen.
maar het volk van eenvoud heeft toch wel me repect voor hun leefwijze verdiend.

De Amish is een mennonitische, rigoristische protestantse geloofsgemeenschap in Noord-Amerika.
Het aantal Amish wordt geschat op 230.000 tot 250.000.
Bijna alle Amish spreken Pennsylvania-Duits ('Pennsilfaani-Deitsch') met elkaar; een variant van het Hoogduitse dialect dat nog steeds gesproken wordt in het gebied waar de voorouders van de meeste Amish vandaan kwamen: Zuid-Duitsland en Zwitserland. Erediensten worden gehouden in het Hoogduits of Pennsilvaans. Met niet-Amish spreekt men Engels.
De Amish hechten zeer aan hun doperse geloof waarin ook een radicaal pacifisme is besloten, alsmede eenvoudig leven waarbij men bijna volledig zelfvoorzienend is wat betreft voeding en alledaagse benodigdheden. Verder is belangrijk een hecht gezinsleven en loyaliteit aan de geloofsgemeenschap. Men plaatst zich bewust buiten de moderne wereld. De Amish leven in agrarische gemeenschappen, zonder veel moderne voorzieningen en met gebruikmaking van traditionele landbouwmethoden en ambachtswerk. Men draagt nog de eenvoudige plattelandskledij uit die tijd.

Zeggenschap over opvoeding en onderwijs is een basisbegrip in de Amish gemeenschap. Onderwijs in eigen kring door eigen leerkrachten volgens een eigen lesprogramma maakt het mogelijk de typische Amish normen en waarden door te geven aan een volgende generatie.
Het verwerven van 'wereldse kennis' op het niveau van middelbaar- en hogeronderwijs wordt als het toegeven aan persoonlijke ijdelheid gezien.

deze leefwijze lijkt misschien wel "oud bollig" maar verdiend wel een zeker repect van mijn kant.
wij kunnen ons een leven zonder de "werelds dingen" als computer,telefoon of tv niet voorstellen,de amish kiezen er bewust voor zich er van afzijdig te houden.
uitzonderingen daar: soms hebben ze wel telefoon maar alleen als dat noodzakelijk is binnen het bedrijf wat ze runnen.

ik heb tot nu toe boeken gelezen van Beverly Lewis en Wanda E Brunstetter.
maar er zijn nog ander schrijver die romans hebben geschreven over de amish.
Kim Vogel Sawyer,Mary Ellis,B.J Hoff en Cindy Woodsmall zijn enkele schrijvers die ook romans over de amish hebben geschreven.
via internet(ja wel,een van onze wereldse middelen)kun je vast nog wel meer schrijvers vinden.
ik persoonlijk lees zulke boeken graag,geeft je soms wel te denken: we zijn toch wel verwend en enigzins verslaaft aan de werelds dingen waar de amish niks van wil weten.

tot het volgende blog...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

kattenstreken#78

Welkom bij kattenstreken! Een blog waarin ik de foto’s deel met jullie van mijn 3 kleine monsters en het verhaal achter de foto’s. Soms grap...