dinsdag 8 maart 2016

internationale vrouwendag

internationale vrouwendag is ontstaan omdat vrouwen op kwamen voor hun rechten.
8 maart staat in het teken van strijdbaarheid van vrouwen en solidariteit.

op 8 maart 1908 vond in New York de eerste staking plaats. deze staking was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie.
de staking was het begin voor van de strijd voor vrouwenemancipatie en tegen vrouwendiscriminatie.
op 8 maart 1911 deed tijdens een conferentie in Kopenhagen Clara Zetkin het voorstel om 8 maart uit te roepen tot internationale vrouwendag.
in 1978 is door de Verenigde Naties officieel 8 maart erkend als internationale vrouwendag.




deze dag wordt meestal gevierd met demonstraties,bijeenkomsten of conferenties. vrouwen van over heel de wereld nemen hier aan deel. vaak is er ook een bepaald thema wat centrale staat op deze dag.
dit jaar is het thema sisterhood oftewel zusterschap. 
vaak bekritiseren of vallen wij vrouwen elkaar aan om verschillende reden, we zouden elkaar eigenlijk moeten steunen en er voor elkaar zijn. we zouden elkaar moeten accepteren, ongeacht huidskleur, achtergrond en cultuur. we zijn zusters van elkaar.
dat is het idee achter het thema van dit jaar dan tenminste.

voor de mannen onder ons wees niet getreurd er is ook een internationale mannendag.
dat is op 19 november het doel op deze dag is meer aandacht voor de positieve kant van de man, het promoten van zijn mannelijke rol en niet alleen de man die filmster of sporter is, maar ook zijn bijdragen die de man levert aan de maatschappij krijgt extra aandacht. 
maar vandaag is het onze dag, vrouwendag!

hier in Nederland zijn op verschillende manieren dingen georganiseerd door vrouwengroepen.
het meesten wat centraal staat is meer aandacht voor economische zelfstandigheid (werk), seksueel geweld, discriminatie en racisme.

tot het volgende blog .....









Geen opmerkingen:

Een reactie posten

kattenstreken#78

Welkom bij kattenstreken! Een blog waarin ik de foto’s deel met jullie van mijn 3 kleine monsters en het verhaal achter de foto’s. Soms grap...