dinsdag 11 april 2017

Anne Frank, 72 jaar na haar dood

Anne Frank was een joods meisje van Duitse afkomst. ze overleed in maart 1945 in het concentratiekamp van Bergen-Belsen aan de gevolgen van uitputting of vlektyfus.  ze werd na haar dood wereldberoemd dankzij het dagboek dat ze bijhield in de tijd dat ze ondergedoken zat in Amsterdam. 
Anne was de dochter van Otto Frank en Edith Frank-Hollander. ze werd op 12 juni 1929 geboren in Frankfurt am Main, Duitsland.  ze had een drie jaar oudere zus, Margot.  de familie Frank woonde op Marbachweg 307 in een multiculturele buurt van de stad.  in 1939 kregen ze gezelschap van Rose Hollander, de oma van Anne, die met hen leefde tot ze in januari 1942 overleed.
hoewel Anne een redelijk gelukkige jeugd had, werd het overschaduwd door de opkomende nazipartij in Duitsland onder leiding van Adolf Hitler. Otto en Edith besloten om het regime te ontvluchten en naar Nederland af te reizen, met behulp van Erich Elias, de oom van Anne.

“We leefden niet zonder angst, omdat onze familie in Duitsland gebukt ging onder het antisemitische regime van Adolf Hitler.” - 20 juni 1942. Uit het dagboek van Anne Frank.

in Amsterdam ging Otto werken voor een bedrijf dat het fruitextract pectine verkocht (Opekta Works).  hij vond een appartement aan het Merwedeplein in Amsterdam waar hij in februari 1934 met zijn familie ging wonen.
kort na hun emigratie ging Margot naar de basisschool aan de Jekerstraat, terwijl Anne naar de Montessori-peuterspeelzaal ging.  ze werden echter al snel overgeplaatst naar het Joods Lyceum, zoals de nieuwe wetten voorschreven.
om te voorkomen dat Otto zijn bedrijf in 1941 kwijt zou raken, besloot hij zijn aandelen over te dragen aan Johannes Kleiman.  uiteindelijk werd het bedrijf overgenomen door Gies en Co , onder leiding van Jan Gies, de man van Miep.  hiermee verdiende Otto genoeg om te kunnen overleven.
Otto gaf Anne vlak voor haar 13de verjaardag een rood met wit geblokt dagboek cadeau. Anne begon het gelijk te gebruiken en documenteerde haar leven in het boekje.  hoewel haar verhalen in eerste instantie algemener waren, reflecteerden haar schrijfsels steeds meer de veranderende tijden.  in een van haar verhalen schreef ze over de beperkingen die joden in Nederland kregen opgelegd.
nadat het Nazi Reichskommissariat Niederlande de wetten nog strenger maakte en het antisemitische sentiment groeide, dook Otto in 1942 onder met zijn gezin.  de ruimte achter zijn kantoor werd omgebouwd tot geheime bunker, dat nu ook wel het Achterhuis wordt genoemd. het bestond uit enkele kleine kamers die werden verborgen door een boekenkast die voor de ingang stond.

“Onze vrijheid werd steeds verder beperkt door wetten die werden aangenomen tegen de Joden. Joden moesten een gele ster dragen. Ik durf haast niets meer te doen, omdat ik bang ben dat het verboden is." - 20 juni, 1942. Uit het Dagboek van Anne Frank.

op 5 juli 1942 ontving Margot Frank papieren om zich aan te melden bij een werkkamp en de volgende dag dook het hele gezin onder in het Achterhuis.  een week later voegde de familie Van Pels, bestaande uit Hermann, Auguste en de 16-jarige Peter, zich bij de familie Frank.  in november zocht ook tandarts Fritz Pfeffer onderdak op het onderduikadres. 
de familie Frank zat van 1942 tot 1944 voor maar liefst 25 maanden in het Achterhuis ondergdoken, en het dagboek dat Anne schreef werd een bijzondere, historische documentatie van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.
op 4 augustus 1944 werden alle onderduikers in het Achterhuis ontdekt door de Duitse politie nadat die een anonieme tip ontvingen.  de familie Frank, de familie Pels en Pfeffer werden allen aangehouden en op 7 augustus naar kamp Westerbork afgevoerd.
op 3 september 1944 werd de groep vervoerd met de laatste transport van Westerbork naar Auschwitz, waar de vrouwen van de mannen werden gescheiden, zonder dat ze enig idee hadden wat hun lot was. Anne ging volgens ooggetuigen bewonderenswaardig goed om met haar opsluiting.
terwijl moeder Edith in Auschwitz achterbleef, werden Margot en Anne op 28 oktober naar kamp Bergen-Belsen gebracht.  negen maanden na hun arrestatie overleden Margot en Anne in maart 1945 binnen enkele dagen na elkaar door vlektyfus en uitputting.  dit was slechts enkele weken voordat het kamp op 15 april werd bevrijd door Britse troepen.
Otto wist zijn tijd in Auschwitz door te komen en werd zo de enige overlever uit het Achterhuis.  hij ontving Anne's dagboek uit handen van Miep Gies.  hij werd geraakt door haar treffende beschrijving van het leven als onderduiker en herinnerde zich haar droom om schrijver te worden. daarom besloot hij in 1947 het dagboek in Nederland uit te brengen onder de naam Het Achterhuis.  het boek is sindsdien in 67 talen vertaald en er gingen meer dan 30 miljoen exemplaren over de toonbank.
het huis aan de Prinsengracht waar de groep onderdook werd in 1957 door de Stichting Anne Frank overgenomen en in 1960 werd het geopend als het Anne Frank Huis zoals we dat vandaag de dag kennen.  het is nog altijd een van de grootste toeristische trekpleisters van Amsterdam.

tot het volgende blog ....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Oefentherapie reuma komt mogelijk in het basispakket zorgverzekering

foto: Reuma magazine.nl De klachten van reuma verschillen per dag. De ene dag heb je bijna nergens last van, terwijl je de andere dag vergaa...