zondag 22 oktober 2017

waarschuwing: telefoonoplichters actief!

dat we met onze hedendaagse technologie het gemak hebben op onze smartphones die ons daarbij weer met grote gemak toegang kan geven tot onze vertrouwelijke informatie als creditcards en onze bankzaken is al lang geen geheim meer voor hackers en oplichters.
we worden dan ook meervoudig gewaarschuwd om op te passen met onze vertrouwelijk informatie.
toch worden we nu weer opnieuw gewaarschuwd voor een andere vorm van oplichtingen.
deze vorm van oplichting had ik al meer over gehoord, hoe werkt het:

het begint met een telefoontje van een onbekend nummer. de persoon die je belt maakt zich wel bekend aan je maar zal je dan de vraag stellen of je hem of haar kan horen.
op zich een gewone vraag maar je antwoord kan tot grote ellende leiden. het hele doel van deze vraag is om een duidelijke "ja" van jouw te kunnen opnemen, en dit later in jouw nadeel te gebruiken.
zodra ze de ja hebben beƫindigd het gesprek.
de oplichters zullen later weer naar je bellen en je aanspreken op spullen die je bestelt zou hebben en nog niet betaalt zou hebben.
dit ga je ontkennen en dan komt hun gemaakte versie van de zo gezegde bestelling naar voren waar in jouw "ja" te horen is.
ze zullen claimen dat dit voldoet in een rechtszaak om hun geld te eisen van de gemaakte bestelling.
vaak schrikken mensen hier al van en geven toe aan de eisen.
in een ander variant wordt deze truc ook gebruikt om automatische systemen van bijvoorbeeld creditcards voor de gek te houden met aankopen te doen.
vaak heeft de oplichter al meer persoonlijke informatie van jouw stelen. de combinatie deze informatie is voldoende om beveiliging te omzeilen en jouw geld uit te geven.

neem jezelf in bescherming en neem deze stappen ter bescherming van jouw eigendommen!

  • controleer dagelijks de activiteiten op uw bankrekening(en)
  • hou je bank- en creditcard afschriften goed in de gaten en neem direct contact op met de klantenservice als er iets niet klopt of je iets vreemd ziet.
  • vermijd onbekende nummers!
vertrouw onbekende nummers niet! laat ander eerst door gaan naar je antwoordapparaat of voicemail om te horen of de beller betrouwbaar is, je kan altijd terug bellen.
bedenk ook dit: diensten van de overheid bellen u nooit! ze sturen je eerder post dan dat ze bellen.
laat dat dus een waarschuwing zijn als iemand zich voordoet als medewerker van de overheid.

  • bedenk goed wat voor antwoord u geeft
wees voorzichtig met wat voor antwoorden u geeft. die bellers voor een marktonderzoek zouden zomaar oplichters kunnen zijn.
bedenk dus goed wat voor antwoordt je geeft op vragen als "bent u hoofd van het huishouden" of "bent u de huiseigenaar", hoe langer u blijft antwoorden hoe meer informatie ze kunnen krijgen.

mocht je nou te maken krijgen met zo iets en je vertrouwd het niet kan je zeggen: "ik heb genoeg over oplichting gehoord op tv" en hang dan op.
dan heb je min of meer al het idee gegeven dat je op je hoeden bent voor oplichting.
gewoon ophangen kan ook maar kans dat ze blijven proberen heb je dan wel.
door ze te laten weten dat je publiekelijk de informatie kent van de oplichtpraktijken wordt gehoopt dat deze slechte bedoeling gauw zullen stoppen.

dit kan ook gebeuren via je mobiele telefoon.
mijn dochter heeft regelmatig dat een onbekend nummer haar belt, deze nummers kun je via je instelling blokkeren. ze kun jouw dan niet meer bellen.
helaas worden er vaak gebruik gemaakt van andere nummers om dan toch weer te gaan bellen.
hoe vervelend het ook is: niet opnemen en ook weer blokkeren!
tieners zijn helaas ook gewilde slachtoffers voor oplichters, bedenk je eens wat voor een paniek er ontstaat als er een onschuldige tiener het slachtoffer is. 
bedenk als ouder dan ook even dat jouw zoon of dochter het slachtoffer is van oplichting en nu wordt bedreigd tot betaling van iets wat hij of zij nooit heeft gedaan.
wees dus gewaarschuwd en pas op!

tot het volgende blog ....










Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...