vrijdag 16 februari 2018

koffie op de lege maag

voor vele mensen is koffie een belangrijk ochtendritueel, ik ben er een van die me ochtend zeker begint met koffie. grote liefhebbers nemen al vóór het ontbijt hun eerste slok, om zich vervolgens op de dag te storten.
maar koffie drinken op een lege maag is vanuit gezondheidsperspectief niet het slimste wat je kunt doen. het kan zelfs ernstige gevolgen hebben. dit staat los van de algemene stelregel dat je beter niet meer dan 4 kopjes per dag (400 mg cafeïne) kunt drinken.


onderzoekers zijn het er wel over eens dat koffie in algemene zin gezondheidsvoordelen kan opleveren. 
een studie gepubliceerd in het International Journal of Cancer stelde dat regelmatig een espresso drinken het risico op prostaatkanker kan verminderen. 
talrijke studies hebben ook aangetoond dat cafeïne een stimulerend effect heeft op het concentratievermogen. 
wat nu wel mee lijkt te spelen is het tijdstip waarop je koffie drinkt.

belangrijker dan de hoeveelheid die op het tijdstip waarop je koffie drinkt.
een ochtendkoffie op een lege maag kan het maagslijmvlies beschadigen en indigestie veroorzaken. ook zorgt vroegtijdig koffiedrinken ervoor dat je je juist minder goed kan concentreren. de suggesties hierover zijn allemaal redelijk vaag. 

de Britse arts Adam Simon stelt dat met name dat je in de ochtend en het begin van de middag het meeste baat hebt bij koffie. wel stelt hij dat de vroege consumptie, op legen maag niet echt gezond kan zijn. het kan leiden tot trillen en andere klachten die vaag lijken op ontwenningsverschijnselen.
toch zijn er altijd uitzonderingen, als je gewend bent koffie te drinken op een lege maag en dat je geen gezondheidsproblemen oplevert, dan heb je kennelijk een gestel dat koffie goed kan hebben.

heb ik dan even geluk! ik drink altijd koffie op de lege maag, wel 3 koppen achter elkaar.
en dan wil ik over wat er over de dag heen nog volgt maar even zwijgen.
ik krijg eerder klachten als ik zou moeten eten als ik net uit me bed ben. dat kan ik dus weer niet maar koffie, geen probleem.
tenminste? oké, ik wil dan wel eerlijk toe geven dat me maag soms even tegen protesteert als ik een paar dagen achter elkaar te veel koffie heb gedronken.
voor mij is 5 á 6 kopjes per dag een prima balans, soms met een uitschieter van wel 8 kopjes per dag.
ik denk dat iedere koffie drinker voor zich zelf wel weet wat de grens is en wat hij of zij aan kan.
maar het kan nooit geen kwaad om vanuit gezondheidsreden even op te passen.

tot het volgende blog ....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#379

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing.  en ik val gelijk met de deur in huis, vorige week had ik een kaart die naar Duitsland ging. De...